От 19 август пчеларите ще могат да кандидатстват за подкрепа и по извънредната COVID мярка

Близо 5 млн. лв финансов ресурс е определен за пчеларите по помощта de minimis за настоящата година, като потенциалните бенефициенти са над 6 хил., това съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в която участваха и представители от бранша. Заявленията за подпомагане ще се приемат от 10 до 20 август. Изплащането им ще бъде на 31 август, съобщи Танева.

В сектор „Земеделие“ ще бъдат отпуснати общо над 49 млн. лв. помощи по de minimis.

Пчеларите освен това ще имат възможност да се възползват и от помощите по извънредната мярка „COVID-19“, като кандидатстват по първата подмярка COVID-1, отнасяща се до чувствителните сектори. Приемът по подмерките COVID-1 и COVID-2 ще бъде отворен на 19 август и ще продължи до  21 септември, когато изтича и крайният срок за приемане на заявления за подкрепа за ползването на отстъпката от акциза на горивата, съобщи още министър Танева.

Разплащането се очаква да се осъществи преди 16 октомври, когато започват плащанията на земеделските стопани на обичайните мерки за подкрепа – СЕПП, преходна национална помощ, животни и др.

Източник: Агрозона