Европейската комисия работи върху създаването на План за реакция в извънредни ситуации, чиято цел е да даде насоки за производството на земеделски стоки и храни в условията на криза. Разработва се и правна рамка за засилване устойчивостта на системата на производство на храни в ЕС.

„Анализираме уроците от кризата с цел да засилим устойчивостта на земеделието“, обясни еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски пред журналисти в Кобленц, където се проведе неформално заседание на Съвета на министрите на ЕС по земеделие.

Сред важните акценти в този план е да се засили местната търговия, като се стимулира връзката между фермерите и локалния пазар, каза еврокомисар Войчеховски и допълни: „Вторият важен акцент беше напълно одобрен от министрите на страните-членки и той съдържа идеята да се поддържа общ пазар без граници при справедлива конкуренция. Относно етикетирането, става въпрос за това, на етикета да се посочва географската информация, да става ясно какво разстояние е изминала храната до потребителя – това е важно за климата, околната среда и ние сме напълно съгласни с въвеждането на такива изисквания. Първата стъпка от този процес е публикуването за обществено обсъждане на Оценка на въздействието до края на 2020 г.“

„Относно етикетирането за хуманно отношение към животните, проблемът е не само в законодателството, което като цяло е добро, а и в системата за контрол, който се осъществява от държавите-членки. Трябва да помислим за това как държавите да подобрят изпълнението на законодателството“, каза още еврокомисаря по земеделие.

„Потребителите стават все по-взискателни и искат да знаят откъде идва храната им, какво е нейното въздействие върху околната среда. Имаме инструменти, с които да обвържем тези изисквания с директните плащания. Трябва да си струва от икономическа гледна точка за производителите да се занимават със земеделие, в противен случай те ще се откажат“, коментира федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер.

Източник: Агрозона