Депутатите очакват амбициозното предложение на Комисията за новата дългосрочна и интегрирана хранителна политика на ЕС, която да гарантира безопасни, качествени и достъпни храни за всички европейски граждани, но без да навреди на участниците във веригата на доставки .

Има много любопитство сред законодателите на Европейския парламент относно политиката на от Фермата до вилицата  (Farm to Fork- F2F), описана в писмата на мисията на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производство до консумация.

Стратегията ще бъде координирана от върховия вицепрезидент на Комисията Франс Тимерманс и ще включва кандидата за член на Комисията Стела Кириакидес за аспекти на здравето и безопасността на храните, както и полския Януш Войчеховски и младежа Вирджинис Синкевичиус от Литва за селскостопански и морски продукти.

Въпреки това никой от четиримата членове на Комисията не представи много подробности по време на изслушванията си в Парламента. В Страсбург EURACTIV попита евродепутатите върху кой аспект биха искали да се съсредоточат по време на законодателната процедура.

Евродепутатът от социалистите Изабел Карвалхайс, която успя да се  скара с Войчеховски по-рано този месец, заяви, че ще оцени повече като знае за неговата дългосрочна визия за селските райони и как тази визия ще бъде интегрирана в стратегията на F2F. „Честно казано, все още се надявам, че той всъщност може да излезе с повече информация по въпроса“, каза португалският депутат и добави, че съдържанието на политиката трябва да е на едно ниво с амбицията, която крие определената политика.

Депутатът от Християндемократите Даниел Буда, заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие (AGRI), също очаква кандидатите за член на Комисията да излязат с определена визия за начина на прилагане на стратегията и за въздействието върху земеделските производители, храните и производствените сектори.
Той припомни също, че Стела Кириакидес на няколко пъти подчерта в изслушването си, че новата стратегия ще бъде включена в Зелената сделка на ЕС, която трябва да бъде водещата политика на Комисията на Урсула фон дер Лайен.

Другият вицепрезидент на комитета на AGRI, финландската либералка Елси Катайнен, заяви, че е по-доволна, че идеята за дългосрочна стратегия за храните е повдигната, а не е разочарована от липсата на подробности на настоящия етап.

Безопасна и здравословна храна

Въпреки че е новодошъл, френският евродепутат Пиер Карлескинд започна мълниеносно в парламента, като бе назначен за заместник-председател в Комитета за вътрешен пазар и стана координатор на Renew Europe в Комитета по рибарство. „Гарантирането на висококачествена храна за европейците е пренебрегвано от Европейската комисия твърде дълго. Изчакваме отново да бъде на първо място в дневния ред “, каза той за EURACTIV.

Що се отнася до морската храна, той каза, че стратегията на F2F трябва да има за цел подобряване на проследимостта на вносни продукти от риболов и аквакултури, за да се гарантира, че те отговарят на екологичните, социалните и санитарните стандарти на ЕС.

Карлескинд, който е океанограф със силен опит в морските въпроси, добави, че новата политика в областта на храните трябва да гарантира, че европейските рибни продукти и продукти от аквакултури са правилно остойностени с ясно и ефективно етикетиране.„Защитата на потребителите трябва да бъде основният ни фокус и подобряването на проследяемостта и етикетирането са от ключово значение за постигането на това“, заключи той.

Зеленият евродепутат Сара Винер може да е свежо лице в Страсбург, но тя е известен телевизионен готвач в Австрия. Говорейки в кулоарите на пленарното заседание през октомври, тя изтъкна, че хранителният аспект е доста важен, тъй като F2F трябва да насърчава здравословните и устойчиви храни за всички. Тя очаква, че стратегията ще осигури достъп до земя за устойчиво производство на храни, но също така ще възстанови устойчивите на климата и здрави агроекосистеми, базирани на агроекология.
Цялостна стратегия на ЕС, която подкрепя прехода към устойчиви хранителни системи, също така трябва да изгради по-справедливи, по-къси и прозрачни вериги за доставки и да включи търговията в услугата за устойчиво развитие, каза тя.

Следете фермерите

Фокусът върху екологичната устойчивост на хранителната верига като цяло беше приветстван от евродепутатите. „Но не можем да считаме земеделците за слабата връзка на тази интегрирана стратегия“, заяви социалистът Карвалхайс. Според нея земеделските стопани и особено малките стопани трябва да бъдат активно признати за важната си роля, а общественото благо, което те предоставят, трябва да бъде силен стълб на тази стратегия.

Опитният  Даниел Буда беше на същото мнение, като посочи, че постигането на целите на новата стратегия не трябва да бъде вредно за нито един от участващите участници. „Като член в комитета на AGRI моят приоритет ще се съсредоточи върху защитата на позицията на фермерите в стратегията“, каза той и добави, че вече е предложил доклад по собствена инициатива по този въпрос. За да се прецизират амбициозните устойчиви цели на ЕС, е необходимо да се започне от дъното, като се гарантира, че фермерите получават насоки и подкрепа за производството на храни по високи стандарти с по-малко въздействие върху околната среда, заключи той.

Катайенът от Обновената Европа постави акцент върху изграждането на устойчива – и печеливша – хранителна система като цяло, включително горско стопанство и био-кръгова икономика. „Производството на храна и продоволствената сигурност трябва да са в основата на всичко това, което е възможно само ако производството е печелившо“, каза тя.

 

Тази статия е част от специалния доклад на Euroactiv

Източник: euractiv.com