След 4 дневен маратон на преговори, стартирали на 17 юли 2020 г., лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и за Плана за възстановяване от кризата COVID-19, който се очаква да помогне на ЕС да се възстанови след пандемията и да подкрепи инвестициите в зеления и цифровия преход.

29 млрд. евро получава България в следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Запознайте се с публикуваните Заключения на Европейския съвет, 17-21 юли 2020 г. От информацията, съдържаща се в стр. 41-47 можете да научите за постигнатите споразумения по отношение на Общата селскостопанска политика.

Председател Мишел на пресконференцията на Европейския съвет

„Постигнахме споразумение относно Плана за възстановяване и европейския бюджет. Разбира се, това бяха трудни преговори в много трудни времена за всички европейци. Маратон, който завърши с успех за всички 27 държави-членки, но най-вече за хората. Това е добра сделка. Това е силна сделка. И най-важното, това е правилната сделка за Европа, в момента.“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет по време на конференцията.

„Сделката ни е символ на силна и обединена Европа“, обяви www.consilium.europa.eu

Дългосрочен бюджет на ЕС

Новата многогодишна финансова рамка (МФР) ще обхване седем години между 2021 и 2027 г. МФР, подсилена от ЕС с новия новия Инструмент за възстановяване NextGeneration EU(NGEU), ще бъде и основният инструмент за прилагане на пакета за възстановяване за справяне със социално-икономическите последици от пандемията COVID-19.

Размерът на МФР – 1 074,3 милиарда евро – ще позволи на ЕС да изпълни своите дългосрочни цели и да запази пълния капацитет на плана за възстановяване. Това предложение до голяма степен се основава на предложението, направено от президента Мишел през февруари, което отразява две години дискусии между държавите-членки.

Фонд за възстановяване

Фондът за възстановяване чрез NGEU ще предостави на Съюза необходимите средства за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19. Съгласно споразумението Комисията ще може да заеме до 750 милиарда евро  на пазарите. Тези средства могат да се използват за заеми за обратно изкупуване и за разходи, насочени по програмите на МФР. Капиталът, набран на финансовите пазари, ще бъде изплатен до 2058 г. Сумите, налични по NGEU, ще бъдат разпределени за седем индивидуални програми: Механизъм за възстановяване и устойчивост (RFF), ReactEU, Horizon Europe, InvestEU, Rural Development, Just Transition Fund и RescEU. 390 милиарда евро от пакета ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства на държавите-членки и 360 милиарда евро на заеми.

Съкращаване на средства по някои политики

За да постигнат споразумение, лидерите се съгласиха да съкратят средствата в някой програми на ЕС в сравнение с предишни предложения – решение, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, определи като будещо „съжаление“. Намаляват се средствата за кохезия, устойчивост и ценности – от 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно свиване ще има и за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за трансформацията към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро. Намаление с близо 10 % има и в бюджета на Общата селскостопанска полика (ОСП).

Управление и условност

В съответствие с принципите на доброто управление държавите-членки ще подготвят  национални планове за възстановяване и устойчивост за 2021-2023 г. Те трябва да съответстват на специфичните за отделните страни препоръки и да допринасят за екологичните и цифрови преходи. По-конкретно, плановете се изискват за стимулиране на растежа и заетостта и засилване на „икономическата и социалната устойчивост“ на страните от ЕС. Плановете ще бъдат преразгледани през 2022 г. Оценката на тези планове ще бъде одобрена от Съвета с гласуване с квалифицирано мнозинство по предложение на Комисията. Изплащането на безвъзмездни средства ще се извърши само ако са изпълнени договорените етапи и цели, заложени в плановете за възстановяване и устойчивост. Ако по изключение една или повече държави-членки считат, че има сериозни отклонения от задоволителното изпълнение на съответните основни етапи и цели, те могат да поискат председателят на Европейския съвет да отнесе въпроса до следващия Европейски съвет.

Климатични действия

30% от общите разходи от МФР и ЕС от NGEU ще бъдат насочени към  проекти, свързани с климата и ще отговарят на целта на ЕС за неутралитет на климата до 2050 г., целите на ЕС за климата през 2030 г. и Парижкото споразумение.

За България

„България получава над 1 млрд. евро повече в новия европейски бюджет. Общата сума, определена за страната ни, е 29 млрд. евро. Това договорих с колегите по време на Европейския съвет в Брюксел. За първи път за България са предвидени и допълнителни 200 млн евро за най-слабо развитите региони – за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. В условията на тежка световна криза, породена от коронавируса и при изключително трудни преговори защитихме и запазването на европейското финансиране за кохезионната и селскостопанската политика за страната ни, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, което е с 800 млн. повече от настоящата многогодишна финансова рамка.„, Бойко Борисов, министър председател на България.

Повече информация от премиера на България можете да научите от изявлението ТУК👇

 

Източник: ruralnet.bg