Европейската комисия ще предложи нов бюджет, с който ЕС да се справи с последиците от пандемията от коронавируса, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На 21 февруари лидерите на страни-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за размера на бюджета на ЕС за следващия програмен период от 2021 г. до 2027 г. Различията им бяха свързани както с общата сума, така и с начина на изразходване на средствата в различните области. Дебатите за бюджета на ЕС трябваше да бъдат възобновени скоро, но глобалната пандемия обърка тези планове.

„За да позволи на икономиката да се възстанови след тази криза, Комисията ще направи нови предложения за промени в бюджета на ЕС, които да позволят да се справим с последиците от коронавируса.“, каза фон дер Лайен в прессъобщение цитирано от euronews.com. „Предложенията ще съдържат пакет със стимули, които ще гарантират кохезията на Съюза чрез солидарност и отговорност.“, допълни тя.

По време на проведения онлайн Съвет на ЕС лидерите на страните-членки не успяха да постигнат обща позиция относно отговора на Съюза на тази безпрецедентна криза. Очаква се Европа и останалата част от света да изпаднат в икономическа рецесия заради кризата с коронавируса.

 

Източник: Агрозона