Кристиан Василев от Pura Vida Organic Farm

Преди да запретне ръкави и да зарови ръце в пръстта в оранжериите, Кристиан е модел, който живее и работи в САЩ. Завършил е Националната академия по спорт и медицина в Ню Йорк, а голямата му страст е боксът. Идеята за органична ферма Pura Vida се ражда по време на пътешествието на Кристиан и Валентина (да, семейство са и Кристиан е зает, сори, дами) из Южна Америка. Искат да възродят биоземеделието в село Аканджиево, Пазарджишко, като създадат малък бизнес за родителите си, едновременно осигурявайки си чиста и здравословна храна.
От фермата предлагат семейни кошници с плодове, зеленчуци и подправки собствено производство.

 

Кристиан Василев
Снимка: facebook.com/pg/PuraVidaFarmBulgaria


Нено Костов 

По професия е разработчик интернет приложения, но уикендите прекарва не пред компютъра, а сред петте декара, засяти с маслодайни рози, и градината, в която отглежда боровинки. Розовите масиви са край Калофер. Боровинките вече дават плод, но като за начало само за лична употреба.

Йордан Кръстев от На село е по-вкусно

Преди да се включи като част от екипа във фермата, която се намира в село Рудник, до Варна, Йордан дълги години циркулира около храната и градините. Всичко в градината на На село е по-вкусно се отглежда, като се следват принципите на биодинамичното земеделие – не се пръска с препарати, не се добавят изкуствени торове. Заедно с Николай Кателиев използват компост и рециклират продукти, като утайка от кафе, бирена каша и др. Данчо е свободна душа – ходи бос, гол до кръста, а запазената му марка са откровеността и двата татуирани до хълбоците пистолети. 
От фермата зареждат с чисти продукти много морски ресторанти, правят и доставки на различни локации във Варна за частни лица.

 

Йордан Кръстев
Снимка: личен архив/facebook

Тихомир Трайков

Тихомир е добре познат на хората, които се интересуват от градинарство и най-вече от отглеждане на храна чисто и с любов. Във Facebook групата Градината ни, градинарството, нашият земен рай споделя полезна информация и личен опит за отглеждането на растения, без използването на отрови и химични препарати. Спортувал е плуване. Веган е и се занимава активно с цветя, билки, зеленчуци и др.

Тихомир Трайков
Снимка: facebook.com/tihomir.traikov

Иван Иванов от „Амброзия“

Амброзия е малка ферма в планината, в която се отглеждат пасищно пилета за месо, кокошки, прасета, зайци, гъски, пчели и пъдпъдъци. Иван и брат му Радослав отглеждат храна без хормони, антибиотици и други химични суровини. Животните бродят на свобода, радвайки се на чистият планински въздух.
Ако проявявате интерес как се случва всичко това, всяка неделя може да отидете на разходка из фермата в село Липница, Ботевградско.

Иван от Амброзия
Снимка: facebook.com/farm.ambrosia/


Трифон Михайлов от I have a bee

Mисията на I have a bee е да дадат дом на поне 1 000 000 пчелни семейства по целия свят и да помогнат на над 50 000 000 000 пчели, които да се погрижат за възстановяването на природата. Те предлагат новаторски кошери за пчели, както и обучение как да се засели пчелно семейство. Трифон не е точно фермер, но е един от тримата, заедно с Петър Петров и Стефан Златев, застанали зад тази идея.  

Трифон Михайлов
Снимка: facebook.com/trifon.mihaylov

Пламен Зарифов

Пламен е републикански шампион по ръгби за 2008 г., когато е част от отбора по ръгби на Горна Оряховица. Тренирал е още бокс и борба. Вследствие, влага енергията си в животновъдството и своето стопанство.

Пламен Зарифов
Снимка: личен архив/facebook

Ясен Иванов от ботаническа градина „Борика“

Ясен реализира своята мечта да създаде ботаническа градина и от няколко години тя вече е факт. „Борика“ се намира в село Борика, Ихтиман. Там човек може да се потопи в красотата на растителният свят. Ясен поддържа градината сам и обогатява видовете с много труд. Разположена върху 8 декара и има над 350 вида растения, събрани от целия свят.

Ясен Иванов
Снимка: личен архив/facebook

Александър Нанов от биоферма „Нанови“

След дълго време работа в Гърция, Александър се връща в родния си Самоков, за да се захване с отглеждането на био малини.  Полага много труд, за да обработи земята, която наел – със седмици разчиствал терена. Така впоследствие се появяват 45-те декара малинови насаждения от български сортове с био сертификат.

Александър Нанов
Снимка: личен архив/facebook

Вълкан Тодоров от „Сламената ферма
Вълкан отглежда с любов стадо биволи в планинския район при село Борика на 840 метра надморска височина. Биволите са от породата българска „Мурра“и всеки ден са на паша, когато условията позволят и през зимата. На гърба на фермата има язовир, който е идеален за разхлаждане през лятото.

Сламената Ферма, Вълкан Тодоров
Снимка: FACEBOOK://Сламената Ферма

 

Източник: bistro.bg