Продажбите на органични хранителни продукти в Европейския съюз са се удвоили повече през последното десетилетие – от 16,3 млрд. евро през 2008 г. на 37,4 млрд. евро през 2018 г. и търсенето продължава да расте. Въпреки това много европейци все още не са сигурни какво всъщност означава „биологични“. Естествено ли е? Без пестициди? Локално отглеждани? Ето някои от условията, на които хранителните продукти трябва да отговарят, за да бъдат считани за биологични в ЕС:

Без синтетични торове

Естествените торове, като компост и производни на водорасли, са от съществено значение за поддържането на плодородна и здрава почва. Така че органичната храна трябва да се отглежда с тези продукти, а не със синтетични торове, които се използват в конвенционалното земеделие и които обикновено са направени от по-сурови химически съставки, включително азотни съединения, фосфор и калий. Биологичното земеделие подобрява структурите и качеството на почвите и подобрява биологичното разнообразие.“, обяснява Елена Паничи, ръководител на отдел в ГД „Земеделие и развитие на селските райони„.

Без синтетични пестициди

Фермерите трябва да се борят с плевелите и вредителите. Биологичните земеделски производители имат право да използват само пестициди, получени по естествен път, произведени от растения, животни, микроорганизми или минерали.

Тези химикали са от естествен произход. Например етерични масла, растителни екстракти, които са изброени в съответния регламент и са разрешени след процес, който предполага научен комитет за оценка на въздействието върху околната среда„, казва Паничи.

Биологичните ферми също имат техники като сеитбообръщение или засаждане на различни култури на един и същ парцел земя, за да се предотвратят преносимите от почвата заболявания. Естествените хищници, като калинките, също могат да бъдат ефективен метод за борба с вредителите. Важно е обаче да бъде запомнено, че само защото нещо е „естествено“, това не го прави автоматично безвредно нито за хората, нито за околната среда.

Без ГМО

За да бъде сертифицирана като „органична“, храната не може да съдържа продукти, произведени от генетично модифицирани култури. Това правило е същото за биологичното месо и други животински продукти. Освен това животните трябва да се отглеждат със 100% органични фуражи. 

Антибиотиците в краен случай

Животните, които ядем или чиито продукти консумираме, трябва да бъдат здрави. Много конвенционални фермери редовно използват антибиотици за профилактика на заболяванията. Прекомерните антибиотици не са полезни за хора или животни, тъй като те могат да помогнат за създаването на устойчиви на антибиотици бактерии. Антимикробната резистентност е глобален проблем. Всяка година около 33 000 души умират в ЕС поради инфекции от устойчиви на антибиотици бактерии.

В биологичните ферми употребата на антибиотици е силно ограничена. Фермерите контролират болестта, като ограничават броя на животните, които отглеждат, и използват методи като здравословна диета за добитъка си. Разрешено им е да използват антибиотици само когато е абсолютно необходимо за здравето на животното, за да се избегнат страдания и когато природните лекарства като фитотерапевтични и хомеопатични лекарства не са ефективни.

Ако в конвенционалното [земеделие] понякога антибиотиците се дават като превантивни средства, в органичните продукти антибиотиците могат да се дават като крайна мярка, ако няма други методи за намеса. Обикновено по-високите стандарти за хуманно отношение към животните, прилагани в органиката, вече държат животните в по-здравословен статус, който предотвратява употребата на антибиотици „, обяснява Паничи. Проучванията обаче показват, че употребата на антибиотици във фермите намалява. Продажбите на животински антибиотици в ЕС са намалели с повече от 34% между 2011 и 2018 г.

По- хуманно отношение към животните

Земеделските производители трябва да осигурят условията на околната среда, необходими на животните да изразят своето естествено поведение, като например достатъчно пространство на открито. Това не е задължително в конвенционалното земеделие. Има допълнителни правила като забрана за поставяне в клетки или осакатяване, освен ако не е абсолютно необходимо по здравословни причини.

Локално отглеждани

Европейците са вторият по големина консуматор на органични продукти в света. Местното предлагане все още не може да отговори на търсенето, така че се внасят голям брой органични продукти. Китай, Украйна, Доминиканска република и Еквадор са основните търговски партньори на ЕС за внос на органични храни.

„Зелена“ опаковка

Думи като „естествен“, „зелен“ или „еко“ върху етикетите и опаковките не означават непременно, че продуктът е биологичен.

Здравословно

На рафтовете на супермаркетите има широка гама от органични продукти, от бургери до пици, от сирене до вино. Последствията за здравето от консумацията на излишни мазнини, сол или захар не изчезват само защото един хранителен продукт е органичен. Твърде много мазнини, сол и захар все още са вредни за вас, независимо дали са органични или не.

Как можете да сте сигурни, че „биологичната“ храна, която купувате, всъщност е биологична?

Най-надеждният начин да разберете дали даден продукт е биологичен е ако има това официално лого на ЕС. Белият лист на зелен фон означава, че са спазени правилата на ЕС за производство, преработка, обработка и дистрибуция и че продуктът съдържа поне 95% органични съставки. Това лого може да се използва само за продукти, които са сертифицирани от оторизиран контролен орган. Някои държави също са създали свои собствени органични лога. Те не са задължителни и допълват листата на ЕС. Това е френският например. 

 

Нови правила през 2022г.

 Правилата на ЕС за биологичното производство скоро ще се променят. През 2022 г. Европа ще има законодателство с по-строг контрол. Паничи вярва, че това ще донесе „значително подобрение“ в биологичния сектор. Трябва да имаме предвид, че новото биологично законодателство не е революция, а еволюция на биологичното законодателство, което започна през последните години и продължава да се развива заедно със сектора“. Новото законодателство ще хармонизира правилата за производители извън ЕС и в ЕС. Това също така ще опрости процедурите за малки ферми, за да привлече нови производители, благодарение на новата система за групово валидиране. Очаква се списъкът с органични храни да се разраства, като се добавят продукти като сол и корк. Възможността за сертифициране на насекоми като органични също се очаква да бъде част от правилата.

Какво е бъдещето на биологичното земеделие?

„Повърхностите в Европа се увеличават, както и по целия свят, и се увеличават с бързи темпове“, казва Паничи. Като част от стратегията си Farm To Fork, ЕС се ангажира да увеличи биологичното производство, като целта е 25% от цялата земеделска земя да се използва за биологично земеделие до 2030 г. През 2019 г. тя е била само около 8%. До 2030 г. Европа също се стреми да намали употребата на вредни химикали и опасни пестициди с 50%. Закупуването на органична храна все още е твърде скъпо за мнозина. Една от основните цели на Farm To Fork е да направи здравословната, устойчива храна по-достъпна и достъпна за всички европейци. Един французин от 2019 г. показва, че една кошница с осем биологични плода и осем органични зеленчука е средно два пъти по-скъпа от кошница с небиологични продукти.

Повече информация вижте във видеото What makes organic food „organic“?

Източник: https://www.euronews.com