Избухването на коронавируса предизвиква безпрецедентни предизвикателства за агро-хранителния сектор на ЕС. Секторът реагира и се приспособява към новите обстоятелства, включително логистични смущения и бързо развиващо се търсене, с ефективност, подкрепен от мерки, предприети от Европейската комисия .

Поради мерките за задържане, прилагани в ЕС и по целия свят, търсенето на храни бързо се промени от началото на кризата. Поведението за складиране, както и затварянето на ресторанти, барове и хотели оказва пряко влияние върху производителите на хранителни продукти. От една страна, основни храни като тестени изделия, ориз, брашно, консервирани плодове и зеленчуци са били с по-голямо търсене, като са облагодетелствани  от преминаването към домашна консумация. От друга страна висококачествените продукти, като качествените месни разфасовки, виното и специализираните сирена, обикновено консумирани отвън, забелязват значително намаляване на потреблението.

Последният краткосрочен прогнозен доклад за селскостопанските пазари на ЕС , публикуван на 20 април 2020 г. на Европейската комисия, представя по-подробен преглед на най-новите тенденции и допълнителни перспективи за всеки селскостопански и хранително-вкусов сектор.

Полски култури

Очаква се производството на зърнени култури в ЕС през настоящия период (2019/2020 г.) да достигне 294 милиона тона, с 4,5% повече от средногодишното ниво и след това се очаква леко да намалее, като се очаква 287,8 милиона тона да бъдат произведени през периода 2020г. / 2021 г.

Що се отнася до сектора на маслодайните култури в ЕС , производството на рапица за 2019/2020 г. се очаква да достигне 12-годишно дъно при 14,9 милиона тона. Това се дължи на намаляване на производствената площ. След това се очаква насажденията с маслодайни култури да се възстановят и да достигнат 10,5 милиона ха през 2020/2021 г. Производството на протеинови култури трябва да нарасне до 4,5 милиона тона, което е с 4% повече в сравнение с миналата година, водено от добрите пазарни перспективи за хранителни и фуражни цели.

Очаква се производството на захар в ЕС 2019/2020 г. да намалее леко до 17,4 милиона тона поради намаляване на площта. Очаква се потреблението леко да намалее поради блокирането в целия ЕС и закриването на хранителни услуги, въпреки известно увеличение на потреблението в дома. Следващата година се очаква да доведе до още 3% намаление на площта на захарното цвекло, свързано с трудните пазарни условия през последните две години.

Специализирани култури

Производството на зехтин от 2019/2020 г. в ЕС достигна близо 2 милиона тона, регистрирайки 15% намаление в сравнение с миналата година. Поради значителните запаси, общата наличност остава все още висока. След прилагането на мерките за задържане, продажбите на дребно със зехтин се увеличиха, особено в страните от ЕС. Това, заедно с ниските цени, би трябвало да доведе до възстановяване на потреблението в тези страни (с 13% увеличение на потреблението).

Общото потребление на вино в ЕС е силно повлияно от мерките, предприети за борба с пандемията. Въпреки че продажбите на дребно се увеличават, потреблението в ресторанти и барове спря. Тази промяна в потреблението се отразява негативно на най-вече пенливите и високо стойностни вина. Очаква се консумацията на вино в ЕС да падне до 108 милиона хектолитра, 8% под средната стойност за последните 5 години. Износът на вино от ЕС също е засегнат, като се очаква да спадне с 14% през 2019/2020 г.

Що се отнася до сектора на плодовете и зеленчуците , търсенето на пресни ябълки в ЕС се очаква да бъде над средното, благодарение на увеличеното вътрешно потребление. Очаква се обаче производството на ябълки в ЕС през 2019/2020 г. да спадне до 10,8 милиона тона. Въздействието на кризата върху портокалите ще бъде ограничено, тъй като сезонът на прибиране на реколтата приключва, като производството на 6,2 милиона тона за 2019/2020 г. Търсенето на пресни портокали и портокалов сок напоследък се увеличава.

Мляко и млечни продукти

През 2019 г. млекодобива  в ЕС нарасна с 0,4%, най-ниският ръст от 2012 г. Очаква се ръстът на производството през 2020 г. да бъде подобен. Годишният пролетен пик в млекодобива съвпада с настоящата пандемия. Ограничителните мерки могат да предизвикат логистика за събиране, както и доставки на фуражи. Освен това съображенията за наличие на работна сила могат да доведат до предпочитане на по-малко трудоемките млечни продукти.

Потреблението на сирене в ЕС през 2020 г. може леко да нарасне (0,3%), а износът може да продължи да се увеличава, благодарение на търсенето на азиатските пазари, което ще доведе до цялостно увеличение на производството на сирене. Затварянето на ресторантите обаче се отрази на висококачествени сирена, консумирани предимно извън дома.

Месо

Производството на говеждо месо в ЕС намаля през 2019 г. поради по-ниските цени и намаленията на стадото. Той трябва да намалее още през 2020 г. поради подобни фактори. Коронавирусната епидемия засяга сектора главно поради това, че съкращенията с висока стойност не се продават на ресторанти или в месарски отдели в супермаркетите. По-ниското търсене и по-ниската наличност на месо ще доведат до допълнително намаляване на очевидното потребление в ЕС.

Птицевъдството продължи да расте през 2019 г. благодарение на нарастващото търсене. Очаква се увеличение на производството да продължи през 2020 г. поради това, че потребителите заместват скъпите меса с домашни птици. Все пак секторът ще бъде повлиян от затварянето на ресторантите за някои сортове като патици.

Производството на свинско месо трябва да нарасне леко тази година при трайно търсене от Азия (поради въздействието на африканската чума по свинете, особено в Китай). Очаква се износът от ЕС да нарасне с 12%, след увеличение от 17% през 2019 г. Секторът не трябва да бъде повлиян значително от продължаващата пандемия. Очаква се обаче потреблението в ЕС да спадне поради високите цени, което води до предпочитане на други меса.

Секторът на овче и козе месо в ЕС беше засегнат от коронавирусната криза, като сезонното търсене на Великден и Рамадан не се осъществи. Производството в ЕС обаче трябва да остане стабилно през 2020 г.

Доклад: Краткосрочен прогнозен доклад за селскостопанските пазари на ЕС

Източник: ec.europa.eu