Лидерите на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за новата многогодишна финансова рамка за бюджета на ЕС. По време на първото заседание на Съвета на ЕС след Брезкит, което продължи близо 30 часа, между бедните и богатите държави-членки се оформиха спорове за общия размер на бюджета на Съюза за периода от 2021 до 2027 г.

Brexit остави ЕС с £62 млрд по-малък бюджет. Нетните платци в бюджета на ЕС, така наречената „пестелива четворка“ – Австрия, Дания, Швеция и Холандия, настояваха бюджетът да бъде ограничен на 1% от БВП на блока. Други държави се противопоставиха на силните съкращения на субсидиите за селското стопанство спрямо периода от 2014 до 2020 г.

„Трябва да признаем, че различията са прекалено големи, за да постигнем споразумение.“, посочи пред журналисти след срещата канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от agriculture.einnews.com.

„Никой не остана удовлетворен.“, коментира министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, който също смята, че не бива да има съкращения в бюджета.

След края на тази среща лидерите не бяха по-близо до сключването на споразумение, отколкото в началото й, когато предложението беше за бюджет от 1,074% от БВП на ЕС или 1,09 трилиона евро.

„Пестеливата четворка“ беше категорично против идеята да се определи 1/3 от бюджета като подкрепа за развитие на по-бедните региони и друга трета за подкрепа на земеделските стопани. Германия, която е с най-големия нетен принос в бюджета на ЕС, се възпротиви от факта, че трябва да поеме голяма част от тежестта на Брезкит, като плати повече, отколкото Франция.

Германия, Австрия и други страни-членки поискаха да се съсредоточат повече върху управлението на границите след мигрантската криза в Европа през 2015-16 г., справянето с климатичните промени, повишаване на сигурността и модернизиране на икономиката на блока чрез инвестиции в цифрови технологии.

Налага се да има още срещи на върха, за да се постигне сделка по бюджета, но конкретна дата все още не е определена. Без споразумение до края на годината ЕС ще трябва да замрази голяма част от проектите си през 2021 година.

Източник: Агрозона