На всеки две години Европейският парламент в Страсбург отваря врати за Европейската младежка конференция (EYE), по време на която се дава глас на младите хора в европейската демокрация. На 29-30 май 2020 г. ще се проведе четвъртото издание на форума, където се очаква да присъстват около 9 000 европейци на възраст между 16 и 30 години. Те ще обсъждат идеи за бъдещето на Европа с депутати в Европейския парламент и други лица, формиращи европейската политика, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

По този повод всеки млад българин би могъл да се регистрира за EYE2020 между 10 януари и 29 февруари 2020 г. За целта е необходимо да сформирате група от поне десетима участници и да попълните онлайн формуляр. Няма такса за участие, но желаещите да присъстват ще трябва да покрият сами разходите си за транспорт, пребиваване и храна.

Темата на дискусиите ще бъде „Бъдещето е тук“, като програмата е съсредоточена върху въпроси като климата, миграцията и Брекзит, както и върху образованието, технологиите и здравеопазването. Предвиждат се и нови типове мероприятия в рамките на конференцията, включително спортни събития и специален семинар за млади журналисти.

Идеите, които ще бъдат формулирани по време на EYE2020, ще бъдат събрани в доклад, който ще бъде представен пред депутатите в ЕП. Парламентарните комисии ще дискутират резултатите от конференцията през есента на 2020 г.

Друг начин да се включите е като участвате във фотоконкурс в Инстаграм.

Споделете снимка с мотото „The future is now“ (Бъдещето е тук), тагнете @europeanparliament, @ep_eye и добавете хаштаг #eye2020. Кажете какво е най-важно за вас и върху какво трябва да се съсредоточи Европейският съюз. Конкурсът се провежда от 10 януари до 2 март 2020 г. Повече информация можете да намерите на профилите в Инстаграм на EYE и на Европейския парламент.

Ще бъдат избрани четирима победители, като още един победител ще бъде определен въз основа на броя на харесванията на изображенията, които ще бъдат публикувани седмично на профила на Парламента. Всички петима победители ще бъдат поканени да присъстват на EYE2020 в Страсбург.

Източник: sinor.bg