Семейното земеделие такова, каквото го познаваме е под заплаха и това може да е последното поколение семейни фермери в ЕС според Евродепутата Крис Макманус, който изрази загриженост по отношение на концентрацията на земя и призова за по-голяма предпазна мрежа за малките ферми.

Много съм загрижен, че това ще бъде последното поколение семейни фермери в ЕС“, каза той  добавяйки, че „Ние наистина сме „в надпревара с времето“ да предприемем действия за спасяване на модела на семейно земеделие в ЕС“.

„Това са хора със семейства и за мнозина това означава край на начина им на живот, който те водят от поколения насам“. Позовавайки се на комисаря по земеделието Януш Войчеховски, който наскоро изтъкна, че до 1000 фермера на ден решават да напуснат професията си поради нерентабилност, Макманус добави, че разбирането на тежестта на това, влияе върху психичното здраве  и може да обясни защо средно един фермер във Франция се самоубива на всеки два дни.

 

 

Що се отнася до виновника за гибелта на малките семейни ферми, ирландският евродепутат, който е и един от парламентарните преговарящи относно Общата селскостопанска политика (ОСП), подчерта опасенията относно концентрацията на земя, която според него се увеличава с обезпокоителни темпове.

Това се дължи на това, че дребните фермери са принудени да изоставят земята, тъй като тя става хронично нерентабилна, обясни той, която след това се купува от големи предприятия, като преработватели и супермаркети, което води до бързо консолидиране.

В очакване на кризата

Макманус също насочи критиката си към ОСП и нейната роля за подпомагане на малките фермери.

Предупреждавайки, че комбинацията от земеделски производители, които продават продукцията си под себестойността на производството и свиването на субсидиите от ЕС, е стъпка “ в очакване на кризата“ той казва, че ОСП трябва да използва защитна мрежа, за да поддържа жизнеспособността на малките и средните ферми. За да се контролира пазарът, новата директива за нелоялните търговски практики трябва да бъде допълнително засилена, добави той, предлагайки забрана за целия ЕС да продава от супермаркети на по-ниска цена, която според него „подкопава малките“ и възприятието на клиентите за истинската цена на литър мляко и килорам месо.

Виждането на фермерите

Според Европейската конфедерация на земеделските производители и земеделските работници, Европейската координация Via Campesina /ECVC/, ЕС е загубил 4,2 милиона стопанства, или приблизително една четвърт, между 2005 и 2016 г.

Това е нещо, което според Андони Гарсия Ариола, член на координационния комитет на ECVC, не е случайно.

Текущите плащания по ОСП, базирани на хектари, са от полза за големите производители и индустриалното земеделие, повишавайки цените на земята, насърчавайки концентрацията на земята и затруднявайки достъпа на нови участници до нея“, каза той. Той добави, че като лишава ОСП от инструменти за регулиране на пазара и се адаптира към глобализацията на пазарите, Комисията „открито движи тази структурна промяна“.

Гарсия Ариола също призова за задължителни ограничения на годишните директни плащания на бенефициент и за преразпределение на основните плащания, за да се даде приоритет на малките и средните ферми, както и на младите фермери и новите участници.

Пауло Гувея, главен политически съветник на асоциацията на земеделските производители в ЕС COPA-COGECA,  заяви пред EURACTIV, че въпреки че те признават предизвикателството за обновяването на поколенията и необходимостта от привличане на младото поколение в сектора, надеждата не е загубена за малките фермери. Също така той свежда дисбаланса в размера на фермите също до факта, че фермерите получават само малък процент от цената, която потребителят плаща за храната.

По време на Коледа докладите показаха, че зеленчуците се продават в супермаркетите на цени 13 до 14 пъти по-високи от цената, която фермерът получава за тях. Такива ситуации не могат да продължават и те също са в основата на проблема, на ОСП “, подчерта той.

Необходима е дългосрочна визия за селските райони, която може да допринесе за тяхната икономическа жизнеспособност и да гарантира, че те стават още по-жизнени, отколкото са“, каза Гувея, добавяйки, че това „може и трябва“ да се направи чрез мулти -годишен подход за развитие на селските райони.

Той също така подчерта, че стандартите и качеството на живот за живеещите в селските райони трябва да се подобрят и да се сближат с тези, които живеят в градските райони, добавяйки, че тук други политики на ЕС, като кохезионната и регионалната политика, също трябва да играят роля.

Източник: https://www.euractiv.com