Добри практики в животновъдството и посещение на овцеферма бяха сред акцентите на събитието „Отворени врати – Вижте как го правим ние“ – На гости на биологичната овцеферма, чийто организатор е Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ). На събитието присъстваха ученици както от по-горни, така и от по-долни класове, както и животновъди. Домакини бяха Венцислав Върбанов и фирма „Агритоп”.
Пред гостите бе представен успешно изпълнен проект за изграждане на овцеферма с финансова подкрепа по Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, собственост на Венцислав Върбанов. „Целият смисъл на събитието е да се опитаме да предадем опит и знания на други хора, които проявяват интерес към дейността. Благодарение на членството ни в ЕС и ПРСР в България се случиха много хубави неща. Доста инициативни хора успяха да въведат нови технологии, да модернизират своите стопанства, но сме много далеч от това което трябва да бъдем, като страна с възможности за развитие на едно модерно селско стопанство. Трябва да запалим любовта към животновъдството към повече хора. Много съм горд, че в нашето земеделско училище има деца и те могат да продължат своя път към земеделието. Не искаме да наложим нищо, а само да дадем добрите примери и всеки сам да си избере”, коментира Върбанов.
Преди обиколката на стопанството се проведе и „Ателие за здравословно хранене”, където гостите успяха да опитат храни, специално приготвени с фермерски продукти, вкусни палачинки, приготвени с мляко от биологичната овцеферма, а най-малките опитаха от прясно свареното вкусно мляко .
Събитията „Отворени врати – Вижте как го правим ние“ са прекрасна възможност да се представи динамичното ежедневие и работата на земеделските стопани, за прилаганите технологии, а посетителите да научат повече за това откъде идва храната, какво вдъхновява и мотивира земеделските производители и какъв е техният принос в опазването на околната среда, създаването на заетост и предоставянето на редица други блага.