Фестивалът „От българско, по-българско за нашата трапеза“, който се проведе на 1 юни събра производители, жители и гости на град Добрич.

Събитието се организира по проект на Асоциация на земеделските производители в България „CAP – HОТ SPOT“, изпълняван с финансовата подкрепа на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската Комисия и с подкрепата на община Добрич.

Кметът на гр. Добрич Йордан Йорданов, даде началото на празничния ден   и припомни, че в миналото градът е събирал търговци от различни части на страната. Приветствие към гостите отправиха и г-н Ивайло Тодоров, ръководител на проекта,  г-жа Таня Георгиева /Дъбнишка/, както и инж. Господин Господинов, директор на Професионалната гимназия по аграрно стопанство.

 

По време на фестивала земеделски производители представиха своята чиста и качествена продукция, а посетителите имаха възможност да дегустират предложените продукти, както и да си закупят сезонни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, пъдпъдъчи яйца, пчелен мед, подправки, ръчно приготвени сладки и мюсли, биологично приготвени сокове, сладка, вино, цветя и ръчно изработени шевици. Като атракция за децата на фермерския пазар имаше и кафез с малки пъдпъдъчета, за да видят малчуганите кой снася малките, шарени яйчица.

Ученици от  Професионалната гимназия по ветеринарна медицина също се включиха в празника със собствена продукция – биотор от калифорнийски червеи, отгледани и добити в учебната база.

Много подаръци, балони и изненади имаше за децата по случай Дена на детето. Вкусен сладолед „Изида“ се раздаваше безплатно. В детски работилници децата имаха възможност да творят, да учат и да се забавляват.

 

 

 

През целия ден талантливи деца от СУ „Св.Климент Охридски“ – училище по изкуства и деца от Арт център „Палитра“,  от гр. Добрич радваха малки и големи с богата развлекателна програма, с много песни и танци. 

Посетителите  имаха възможността да се запознаят с кампанията „ОСП на фокус“, както и с интересни филми за добрите практики от родното земеделие. Организирана беше и обиколка и запознаване с историята на всеки един от земеделските стопани, участващи във фестивала.

Много настроение и детски усмивки имаше през целия ден на фестивала „От българско, по-българско за нашата трапеза!“