„Престои разглеждането на още 89 проекта от хранителната индустрия по мярка 4.2 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), получили до 70 точки“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на нови мощности за производство на „Лютеница Първомай“. Предприятието отбелязва 80 години от неговото създаване, което е първото промишлено производство на лютеница в България.

„ПРСР подкрепи много преработватели. През този програмен период има изключително висок интерес към мярката за преработка“, каза още министър Танева. От думите й стана ясно, че всеки месец се одобряват нови проекти по първия прием на мярка 4.2, а по втория прием бюджетът е увеличен. За този програмен период средствата са изчерпани, уточни още министърът.

Най-важната тема в момента за фермерите е ОСП в новия програмен период, независимо от забавянията на европейско ниво ПРСР и плащанията ще продължат. Земеделските производители не следва да имат притеснения, каза още Десислава Танева.

„Булконс Първомай“ ООД е инвестирало 5 млн. лв в модернизиране на производствения процес. Част от средствата са собствени, но е ползвано също така и европейско съфинансиране по ПРСР. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини за производство на малки опаковки лютеница за бързо хранене – 70 и 125 г. „Лютеница Първомай“ се произвежда единствено от български суровини. Освен за българския пазар готовата продукция заминава за регионите, където има по-големи български диаспори – Англия, Испания, Германия, САЩ и Турция.

Източник: Агрозона