Днес по обяд в Брюксел беше обявен съставът на новата Европейска комисия,  съобщава БНР. Все  пак полякът Януш Войчеховски, получи земеделието като ще наследи на поста Фил Хоган както се и очакваше ирландецът поема търговията. Българският еврокомисар ще отговаря за младежта и иновациите.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“,  ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност.

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климат и „Икономика, която работи за хората“.

Предстои изслушването на кандидатите за нови еврокомисари от  съответните комисии към ЕП, преди да бъде одобрен съставът на новата комисия.

Източник: nivabg